Langkah Mengubati Senggugut

Posted by Hariz on Wednesday, July 28, 2010



Assalamualaikum dan salam sejahtera
Senggugut memang perkara biasa yang dialami oleh wanita. Namun terdapat cara yang senang untuk mengatasi senggugut. berdasarkan research Hariz dan dialog dengan kaum-kaum hawa.


1.Minum air rebusan rumpun jarum emas atau rumput rempah padang atau rumput cengkih padang semasa kedatangan haid atau sebelumnya.

2.Tumbuk secekak daun cili padi, tujuh biji jintan manis hingga lumat. Campurkan dengan dua sudu besar air masak. Perah dan tapis. 
Amalkan meminumnya tiga kali sehari selama tiga hari.


3.Lenyek nasi sehingga lumat. Selepas itu campurkan dengan garam jantan atau garam biasa sehingga sekata. Gentelkan sebesar ibu jari 
dan embunkan semalaman. Makan pada pagi esoknya. Tidak perlu dikunyah. Lakukan selama tiga malam.


4.Campurkan sedikit gula melaka dengan air kelapa. Sewaktu didatangi haid, minum dua kali sehari dalam masa tiga hari. 

5. Amalkan minum air suam. Bagus juga air 100plus

6. Melakukan senaman seperti lompat bintang, pasak bumi, dan hula-hoop sebanyak mana yg mampu. Ini diyakini dapat meregangkan sel-sel malas dan menguatkan kepala lutut.

7.Masukkan air suam di dalam botol air dan gulingkan botol air di atas perut

8. Jangan biasakan minum air sejuk atau mandi sejuk bila datang sakitnya sebab badan masuk angin

Ramai di kalangan wanita yang risau samada senggugut boleh menyebabkan kemandulan. Ini tidak benar dan senggugut biasanya akan hilang setelah gadis berumahtangga dan mendapat anak. Kehamilan dan kelahiran dapat mengatasi masalah kesempitan pada saluran rahim yang menjadi punca pada senggugut.

Ingat! Jangan Amalkan Pengambilan Ubat Tahan Sakit kerana ada kesannya kelak.
Sekiranya kesakitan yang melebihi tempoh-tempoh biasa. Pergi berjumpa Doktor untuk
langkah berjaga-jaga

PH : Semoga bermanfaat :)

{ 23 comments... read them below or add one }

cik panadol said...

prof, nice info...leh amalkn lepas ni...
urm prof ade amalkan ke?hahaha

velasrizal said...

good info..keep it up..

Poligami Bukan Cara Kawal Nafsu ?

anim harizah said...

slalu nim tuam dengan sterika panas yg berat n d balut dengan tuala je..bleh ker cm tu?

yanmie said...

sejak dah ada anak x pernah dah sakit senggugut :P

.sweet-ants. said...

ni pnyakit sy tiap2 bulan. mmg teruk sgt xtau nk wt pe. rase x nk jd pompuan..haha

diana said...

kalu dah beranak
tak ade dah senggugut tu..
senggugut ni biase nye sehari je..
so ubat tu nak kena makan sampai tiga hari gak ke?
kalu makan,bulan depan tak payah makan dah ke?
ke kena makan tiap2 bulan?banyak nye aku tanye..
bukan ape sebab kompius gak,
senggugut sehari,tapi makn ubat sampai 3 hari.
cemana tu..??

puteri cahaya. said...

new info.. tq. will use that info

molmolla said...

ku tak pernah rasa senggugut!

Nur Areefah said...

klu makan penadol pink akan bg kesan utk bulan berikutnya, mengikut pengalaman sendiri

Yuki KumikO said...

@Nur Areefahpe kesannye??

senandung semalam said...

penah kne senggugut eh..
heheee... jokes...
tq 4 the info ;)

tia said...

selalu tia biar je , tak penah wat pape kalo kne sengugut, :)
kadang2 smpai 3 hari sakit, haihh!

jap2, garam jantann ??

izyanty collection said...

cam remeh je petua kat atas tu heheheh...guna losyen halia je senang..n minum air halia....
tq for info...

ubat tahan sakit tu leh myebab mandul, so jangan makan ubat yg colour pink tu...nama pe thah penadol pe thah..

jom baca en3 kat my blog

tyra raudah said...

sal minum 100plus t0e,xde effect cam minum k0la ke ek??adeh..law minum k0la rase mcm nak t'guling2x je atas katil..saket gilerr!!

cikgu isza said...

ada lagi satu,
paling berkesan tapi seksa..
tumbuk bawang merah serta dicampurkan sedikit air..
minum..

Anonymous said...

sy slalu kena senggugut.thks for the info hariz.
-ie4-

cik SHABAH said...

info BESH!sebab cik shabah slalu kne senggugut kalo tgah period,tapi 1/2 petua tu agak ekstrem jgk untuk diamalkan.btw,cik shabah akan cuba,tenkiu u...=)hu3

NaNaJoe said...

wahhh!!
tips kaum hawa..
tp nana xpnah rase senggugut ni~ :P

Hariz said...

Hehehe Semoga Bermanfaat Taw Semua :)
Amalkan ye :)

Hariz said...

@All Hariz pun amalkan tips di atas nie
memang mujarab :P

skool said...

Tak pernah senggugut, Alhamdulillah! Tapi pernah tengok kawan guling2 kat lantai sebab sakit senggugut. huhuhuuuu ...

Ckin Kembaq said...

ilmu baru nih..jarang kna senggugut...hehe

emunnn said...

makan je nenas sepotong..ilang la sakit tu..org kate nenas tajam tp x sebenarnya..nenas boleh lembutkan urat2 yang tegang mase senggugut..jd cepat ilang segugut..tp jgn lak gi baham sejibik nenas tu..kang jd lain lak..wa xtau..hehe

Post a Comment