ASYIKNYA HISAP..

Posted by Hariz on Saturday, July 10, 2010


Apakah kandungannya?
1.Tembakau
2.Sirap pekat dari buah-buahan dan lain-lain
3.Arang
Kandungan asas bagi rokok dan shisha adalah sama – tembakau. Perbezaan rokok dan shisha ialah pada cara penyediaan (rawatan). Tembakau yang digunakan untuk rokok diasapkan terlebih dahulu sementara tembakau yang digunakan untuk shisha diperam.

KESAN NEGATIF TERHADAP TUBUH
Ramai yang menghisap shisha sebagai alternatif dari menjadi perokok. Namun persepsi itu sama sekali salah. Kajian daripada Department of Health and the Centre for Tobacco Control, mendapati bahawa shisha lebih berbahaya berbanding rokok. Pada tingkat yang sangat parah, shisha lebih berbahaya 400 hingga 450 kali daripada rokok biasa!
Ada yang mengatakan shisha lebih selamat berbanding rokok. Ini tidak benar, malahan shisha lebih bahaya berbanding rokok dari pelbagai segi termasuk dari segi penyediaannya. Air dalam shisha tidak dapat menapis banyak jenis toksin yang terkandung dalam asap shisha.
Bahkan arang yang digunakan, akan mendap dalam salur pernafasan dan meningkatkan masalah paru-paru kepada lebih teruk berbanding rokok biasa yang juga berbahaya dari segi bahan pengawet yang digunakan untuk mengawet dan merawat tembakau dalam rokok.

PH: AWAS! SHISHA LEBIH BAHAYA DARI ROKOK

{ 4 comments... read them below or add one }

Cik Yana said...

wah~
tak sangke lagi bahaye dr rokok,,
kwn pmpuan cik yana rmai yg lyn benda ni,,
dorg asyik ckp benda ni lg bagos dr isap rokok,,

hafizazmi17 said...

huh??aduih..

yayahidayah said...

so dua2 xyah isap k!senang!

senandung semalam said...

22 aku x isap...
hahaaaaa

Post a Comment