Syaitan Diikat?

Posted by Hariz on Friday, August 13, 2010

Syaitan Diikat


Assalamualaikum...
Dalam kitab Al-Quran ada tercatat bahawa dibulan ramadan iblis dan syaitan dirantai jadi adakah jin dikecualikan?

JAWAPAN:

Wa'alaikumussalam
Alhamdulillah. Kami akan cuba menjawab soalan anda sekadar mana yang mampu, Insya-Allah.

Kenyataan yang menyebut bahawa Syaitan di rantai pada bulan Ramadhan bukan datang dari ayat al-Quran, akan tetapi ia datang di hadith Nabi :saw, sabdanya :-

"Apabila datang Ramadhan, pintu-pintu Syurga dibuka, pintu-pintu neraka ditutup dan Syaitan dirantai" [Hadith Riwayat Al-Bukhaari #1899 dan Muslim #1079].

Menurut bekas Mufti Besar Arab Saudi, Syeikh Ibn Utsaimin rh, tidak semua Syaitan itu di ikat atau di rantai, sebagaimana sabda Nabi :saw didalam hadith yang lain :-

"Datang kepada kamu Ramadhan bulan Mubarak yang difardukan Allah puasanya, dibukanya pintu-pintu langit/syurga dan ditutupnya pintu-pintu jahanam/neraka, dan diikat Syaitan yang Kuat (giant)........." [Hadith Sahih Riwayat al-Nasaa'i #2105]

Syeikh Ibn Utsaimin rh menyatakan bahawa hanya Syaitan2 kuat yang bernama Maarid yang dirantaikan. Cuma beliau menegaskan bahawa hadith ini berbicara dengan perkara ghaib, maka kita hendaklah menerima seadanya dan tidak mendiskuskan lebih lanjut. Ini lebih selamat kepada aqidah seseorang. WA.

Sekian, wassalam



PH : Semoga kita mengambil semangat Ramadan ini yang memberi 1,001 macam kebaikan untuk menambahkan lagi amalan ketaatan sehingga kita mendapat rahmat, keampunan dan dimerdekakan daripada api neraka Allah SWT. Amin.

{ 4 comments... read them below or add one }

Ms. Ann said...

syaitan sempat berpesan kepada nafsu...
jadi kawallah nafsu anda menggunakan akal yang diberikan oleh allah swt

tatkala nafsu menguasai akal maka pincanglah segalanya

nauzubilla hi minzalik

manggosteen said...

kalau syaitan dirantai pon masih ada nafsu yang susah nak control..

aku_gayahspears said...

kalo manusia masih wat jaat dlm bulan pose camne lak???
syaitan kena ikat kan???
kah3.. silap2 mereka yg ikat diri sendiri...

Ckin Kembaq said...

syaitan mmg dirantai,tapi syaitan dah didik nafsu dlm diri.tu yg sama ja..huhu dia pesan suh 'take care' manusia elok2 sempena dia tak da ni..hmm

Post a Comment